Beijer Bygg: ”Bara positiva sidor med IT-återanvändning”

Beijer Byggmaterial med ett 80-tal byggvaruhus i landet ser till att de datorer och andra IT-prylar som byts ut går vidare till återanvändning genom ett samarbete med Remade in Sweden.

– Återanvändning ligger helt i linje med våra värderingar och vår syn på hållbarhet. Att slänga saker som fungerar är bland det värsta jag vet, säger Thomas Deutgen, Head of IT Operation på Beijer Byggmaterial.

Beijer är Sveriges största helägda bygghandelskedja och har nästan 2 000 anställda. Nyligen stod man inför att fasa ut ett stort antal datorer, skärmar och annan IT-utrustning.

– Vi behövde ta ett samlat grepp om frågan och det har vi gjort tillsammans med Remade.

90 procent fick nytt liv
Under våren har utrustningen transporterats till Remades anläggning för att dataraderas, rekonditioneras och göras redo för ett andra liv. När projektet nu summeras står det klart att cirka 90 procent av produkterna kunde återanvändas.

Återanvändning minskar trycket på planeten och Beijer har därmed kunnat minska sina koldioxidutsläpp med hela 73 ton CO2e (jämfört med om produkterna hade skrotats). Det motsvarar 9,5 varv runt jorden i en medelstor personbil.

– Det finns bara positiva sidor med återanvändning. Det gynnar miljön och dessutom kommer prylarna till nytta igen. Samtidigt får vi en säker hantering och radering av hårddiskarna plus en ekonomisk återbäring för produkterna. En sund sak som alla borde göra, säger Thomas Deutgen.  

Thomas Deutgen