Q&A

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna. Tveka inte att kontakta oss på info@remadeinsweden.se om du har fler funderingar.

remade-fragetecken

Hur hanteras hårddiskarna?

Remade Secure System är vår process för en säker hantering som lever upp till kraven i dataskyddslagen GDPR. All information på hårddiskar och lagringsmedia raderas med Blancco (ceritiferad programvara) vilket innebär att informationen tas bort permanent. Du får ett så kallat raderingscertifikat som visar att raderingen har genomförts och exakt när det skedde, på serienummernivå för varje produkt/hårddisk. Lagringsmedia som inte kan raderas kommer istället att destrueras.

 

Hur transporteras utrustningen?

Vi hämtar produkterna i låsbara säkerhetsskåp som inte öppnas förrän de ankommer vår anläggning där säkerhetsklassad personal registrerar, avidentifierar och dataraderar produkterna.

 

Vad gör ni med produkterna?

När raderingen av hårddiskar är avklarad så börjar det stora jobbet med att testa, besiktiga, laga och uppgradera prylarna – allt för att ge dem ett nytt liv. Oftast lyckas vi, men utrustning som alltför gammal eller svår att laga, skickas vidare till återvinning. De produkter som har mycket kvar att ge säljer vi vidare på andrahandsmarknaden och hamnar hos företag, skolor, och privatpersoner.

 

Är återanvändning av IT-prylar bra för miljön?

Ja, all återanvändning har superstor betydelse för miljön och för att minska utsläppen av växthusgaser. Det gäller särskilt datorer och andra IT-produkter eftersom det går åt så mycket råvaror, fossila bränslen, kemikalier, transporter och vatten vid tillverkningen. IVL Svenska Miljöinstitutet har räknat fram miljövinsten för ett antal prylar som återbrukas istället för att återvinnas.

En bärbar dator som får nytt liv och återanvänds innebär samtidigt att koldioxidutsläppen minskar med 280 kilo. Motsvarande för en stationär dator: 470 kilo, skärm: 520 kilo, server: 400 kilo, mobil: 98 kilo, SSD-hårddisk: 94 kilo, skrivbordsskrivare: 180 kilo, processor: 50 kilo.

Så, om du väljer att skicka exempelvis tio datorer till oss så kan ni minska ert klimatavtryck med nästan fem ton (!) koldioxid. Återanvändning ger mycket större miljövinster än att stänga av värmen under vinterhalvåret.

 

Är det bättre att återvinna prylarna istället?

Absolut inte, inte om de kan återanvändas och komma till nytta igen. Någon gång ska alla prylar hamna på återvinningen, men det är bara onödigt att skicka dem till sista vilan i förtid. Dessutom är det inte möjligt att återvinna särskilt många av de metaller som finns i IT och elektronik. Tyvärr går mycket till spillo.

 

Hur mycket pengar är datorer och andra IT-prylar värda?

Värdet styrs av ålder, skick och prestanda och varierar. Kontakta oss så kan vi ge en indikation direkt.

 

Tar ni hand om prylar från privatpersoner?

I dagsläget kan vi bara ta hand om utrustning från företag och organisationer, men i framtiden hoppas vi kunna hjälpa även privatpersoner.

 

Kan man köpa begagnade produkter av er?

Vi säljer endast till IT-återförsäljare och inte direkt till konsumenter eller slutanvändare. Om du är återförsäljare, ta gärna kontakt med oss på info@remadeinsweden.se så berättar vi mer.

Ge IT-prylarna ett extra liv nu!

Har ni datorer, mobiler eller andra IT-produkter som ska bytas ut eller ligger i något förråd? Vi hjälper till med allt – vi gör en värdering av utrustningen, hämtar den i låsta säkerhetsskåp, och raderar informationen på hårddiskar.

Tillbaka får du raderingscertifikat, en miljörapport som visar ert minskade klimatavtryck och ersättning för produkterna.